Пътешествието на Индийския Пейл Ейл (IPA)

IPA? Тези инициали идват от India Pale Ale (Индийски светъл ейл).  Началото й започва от Британската империя, която е имала проблем с доставката на бира до колониите си на изток и именно този стил бира се оказва решението. В Индия било твърде горещо за производство на бира, затова била нужна такава, която да остане годна за консумация през тежкото шестмесечно пътуване от Великобритания. Около 1780 година един лондонски пивовар на име Ходжсън намерил решението като изпратил високоалкохолна, силно охмелена бира, наречена Октомврийски ейл, която нормално отлежавала като виното. Бирата не само оцеляла по време на пътуването, но и се оказала с неизмеримо подобрени качества.
Консуматорите ѝ наистина вярвали, че бирата ставала все по-добра след като устоявала на постоянното клатене от вълните и резките температурни промени по време на пътешествитето покрай нос Добра надежда и Бенгалския залив. В случаите, в които бирата се е заразявала от бактерии, тя ставала кисела докато стигне до Индия, но силният хмелов вкус и аромат в известна степен прикривали този проблем. Ходжсън бързо успял да изгради монопол върху износа на бира за Индия, но надценил възможностите си в желанието да разрастне бизнеса – така пътят бил отворен за неговите конкуренти от град Бъртън. Ейлът, произвеждан в долината Трент, имал много по-добър вкус от лондонските бири, защото твърдата вода допринасяла за по-ясно изразен хмелов вкус и по-отчетлива горчивина. Главният пивовар на Бъртън Самюъл Алсъп успява да свари ейл с изключителни качества, който не след дълго става предпочитана бира за английските колонии – така се е родил Индийски Светъл Ейл (India Pale Ale)

Отвъд Атлантика

През втората половина на 19-ти век европейските светли лагери отнели заслуженото място на светлия ейл в английските пъбове. Този феномен бил още по-изразен извън Великобритания, която изнасяла ейл за Щатите, следвайки емигрантската вълна. Но както и в Европа, така и в САЩ, лагерите ставали все по-популярни и производството на ейл отслабвало. След това в САЩ е въведен Сухия Режим, което тотално заличило варенето на ейл в Америка.

Но Индийския светъл ейл бил на път да навлезе в нова глава от историята си. Докато през 70-те години на 20 в. микропивоварните ставали все повече, много забравени стилове ейл започнали да се появяват отново. New Albion Brewing от Сонома, Калифорния, считана за първата американска крафт пивоварна, е била пионер в производството на този стил. Въпреки че функционират едва 6 години, New Albion посяват семената на американската крафт революция. Небезизвестните Anchor Brewing от Сан Франциско, които били спасени от фалит през 60-те години, пускат на пазара Liberty Ale през 1975 година. Тази бира веднага се превръща в класика – сварена с американски съставки и приета за първия модерен американски IPA. През следващото десетилетие IPA печели популярност, докато не се превръща в най-продаваният стил крафт бира. Почти всяка пивоварна произвежда бира в този стил. След години консумация на слаби лагери, изглежда американските фенове на бирата не можели да се наситят на хмела.
Интересът към ароматните и силни IPA не остлабнал и през 80-те и 90-те години. С течение на времето небцата на IPA почитателите започнали да свикват със силните вкусове и започнала една естествена прогресия към още по-силни и ароматни бири, в които се влагали огромни количества хмел. Не съществували насоки и правила за варенето на IPA, така че самите пивовари определяли правилата, ограничавани единствено от своето въображение. В северозападните части на САЩ се отглежда най-голямото разнообразие от хмел, откъдето и да било другаде. Американският хмел изпълва цялата вкусова гама, от мек и цитрусов, до грубо смолист и дори плодов вкус. В подходящата комбинация на американски сортове хмел може да се произведе IPA с невъобразим хмелов профил. В последствие се появили толкова силни и наситени IPA-и, че дори възникнал въпроса дали изобщо трябвало да се наричат IPA. Така се родил нов стил бира – двойният или имперски IPA. Този нов стил символизира неконтролируемата и независима природа на американските микропивовари. Впоследствие „империализацията“ на други стилове бира става все по-често срещано.

Днес IPA се завръща от Америка обратно на Острова. Едно забавно пътешествие: бира, измислена във Великобритания за Индийския пазар, е възродена от американците и после копирана от пивоварите в Англия.

 

Наздраве!

Fox & Bear

 

 

 

 

Източници:
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/jan/30/brief-history-of-ipa-india-pale-ale-empire-drinks
http://allaboutbeer.com/beer_style/india-pale-ale/
https://www.economist.com/news/christmas-specials/21712029-lagers-may-be-ubiquitous-india-pale-ales-are-beers-backstory-history