Barley Wine – вино или бира?

През 1903г. в Англия, Bass & Co. Brewery за пръв път рекламират бира, наречена ечемичeно вино. Общоприета практика по това време е така нареченото parti-gyle варене, при което от един единствен майш (сместа от вода и смелен малц) се правят няколко партиди бира. От първото източване се правят по-силни бири, а след това пивоварите използвали следващите източвания от спраджинга (промиване на малца с гореща вода за извличане на максимално количество захари) за по-леки бири. Така е създадено и първото комерсиално ечемичено вино. В началото на 20 век, сравнително голямата за времето си пивоварна Bass & Co. Brewery получавала доста силни бири от първите партиди поради факта, че вари бирите си по parti-gyle метода. Тогава тяхното желание било да направят бира, която да се конкурира с виното – бира с много високо алкохолно съдържание, която да изглежда подобно на червеното вино и да е с много по-наситен малцов вкус от останалите бири на пазара. Крайната цел била да се предложи бирена алтернатива на почитателите на виното.
Bass & Co. Brewery следвали процес, при който назовавали бирите си с поредния номер на източването, от което били направени. Затова бирата, която по-късно щяла да бъде наречена ечемичено вино се казвала Bass No.1, защото била първата бира, бутилирана от майша.
Традиционното европейско ечемичено вино днес се характеризира с ниски нива на горчивина и с големи количества вложен светъл малц. През времето е било рекламирано като заместитал на шерито и брендито. Предлагало се е предимно на по-висшата класа на Англия, като дори CAMRA (Campaign for Real Ale – доброволческа организация, която промотира истинския ейл и сайдер, както и традиционните английски пъбове), го описва като националистически опит на Англия да накара поданиците си да преминат от френското вино към ечемичено. В днешно време, обаче, този стил бира не е толкова популярен в английската култура и се произвежда само от много нишови микропивоварни.

Barley Wine в Америка

За много хора разликата между традиционното английско ечемичено вино и американския модерен стил се състои в това, че американският стил е по-малко ограничен, с по-високо съдържание на алкохол и по-силен вкус и аромат. Произходът на американското ечемичено вино датира до близката 1975 година и е свързан с пионерите от Anchor Brewing (основателите на стила steam, за който може да прочетете тук). Anchor, също като Bass, произвеждали по parti-gyle метода и използвали пивната мъст от първите източвания, за да създадат първият американски Barley Wine. Нарекли го Old Foghorn Barley Wine Style Ale. Тази бира все още се продава и днес и много често е сервирана в т. нар ‘nips‘ – това са 200-230 милилитрови бутилки, в които много американски пивовари продават своите ечемични вина, поради високото алкохолно съдържание. Американският Barley Wine се радва на голяма популярност и заради високото съдържание на хмел в сравнение с английския.
      Съществува много неясна граница между белгийския силен тъмен ейл и ечемиченото вино, като второто обикновено се различава по дрождите, използвани при производството. Всъщност най-голямата разлика е дали дрождите са белгийски или английски.
Високите нива на хмел в комбинация с високото алкохолно съдържание правят от ечемиченото вино идеален кандидат за отлежаване в изба. Това е много популярна практика сред бирените ентусиасти и днес този стил е известен като сезонно питие за зимата, тъй като алкохолът действа сгряващо през студените зимни дни. Въпреки това много пивоварни произвеждат и продават ечемичено вино през цялата година – ние лично много харесваме този стил бира и нямаме нищо против да го дегустираме по всяко време на годината.

 

Наздраве!

Fox & Bear

 

 

 

 

Източници: https://theglasshopper.wordpress.com